Zoprna teta

Rok Kompan

V nedavnem zapisu v Delu avtorica poosebi znanost in ji pripiše celo vrsto človeških lastnosti. Znanost postane neka gospa, ki brez razloga vsem naokoli soli pamet. Jedro napačnega sklepanja je v mešanju zdravstva z medicino; znanost enači z znanstveniki in zdravniki; neodobravanje javnosti ali znanstvenih novinarjev do drugače mislečih pa pripisuje znanosti.

Ampak tudi bralec, ki loči medicinsko znanost od zdravstvenega sistema, znanost od znanstvenikov in znanstvene metode od znanstvenega PR-a, se vseeno vpraša, kaj če je znanost res malo preveč stroga?

Teti znanosti očitamo, da ni dovolj tolerantna, ne posluša drugače mislečih in blokira razpravo. Je brezčutna, včasih celo nestrpna. Prilašča si avtoriteto nad mnenji, zdravljenjem in rešitvami. Razumevanje marginalnih skupin ji je tuje. Teta znanost, res nimaš potrpljenja za kakšno drugačno mnenje? Grozno, skratka. Kako te sploh prenašamo? Kako grozno mora biti pri tebi doma?

Dajmo si za trenutek predstavljat, kako bi bil svet lep, če bi se ta teta znanost en dan malce sprostila, postala prijazna in bi na stežaj vsem odprla vrata.

Od tega dne dalje ne bi zahtevala več rigoroznih testov, dokazov, kritik, ponovljivosti, ovrgljivosti, preverjanja in podobnih ozkoglednih stvari. Dvom bi ji bil tuj. Vsak, ki trdi, da o neki stvari nekaj ve, je dobrodošel k teti znanosti domov. Še več. Če trdi, da se spozna na zadevo, naj poda mnenja, naj predlaga rešitve, naj svetuje. Hiša je danes odprta.

Izvolite naprej, spoštovani zdravilci. Kiropraktiki, ne bojte se trajnih poškodb hrbtenic, kar veselo na delo. Obvladaš akopunkturo? Glej, danes ne rabiš dokazov, da to deluje. Ti kar naprej. Pa fejst računaj in obljubljaj kako bo vse boljše. Homeopati sicer že lezete k teti skozi okno brez dokazil, ampak danes so vrata odprta, tako da kar naprej.

Kdo bi še rad vstopil?

Aha, farmacevti. Ne ne rabite več izjemno dragih in strogih postopkov za vstop. Že prej ste včasih malo prikrivali rezultate, pa ste tako kak izdelek pretihotapili k teti, čeprav ga po iskreni poti ne bi. Ampak danes je dan odprtih vrat, tako da v vaše študije ne bomo dvomili. Stranskih učinkov pa tudi ne bomo preverjali. Ne prej, ne po tem, ko bodo vaši izdelki že na trgu.

Jasnovidci, izganjalci demonov, govorci z mrtvimi, kje ste? Danes lahko pridete k teti in se najeste sadov naivnežev. Danes dobite štempelj "znanstveno dokazano". Tako da za svoje usluge lahko računate vsaj dvojno, če ne trojno.

Kreacionisti, v učbenikih biologije bo od sedaj naprej pisalo, da evolucija ne drži. Danes nas ne zanima, da praktično vsa moderna biologija in medicina slonita na teoriji evolucije. Če pravite, da je zemlja stara 6000 let, potem to mora it v učbenik! Pa če smo že tukaj, dajmo v učbenike za fiziko še vse možne energije, ki jih ne moremo ne zaznati in ne spadajo v noben zakon ali enačbo.

U, poglejte kdo trka in bi rad prišel k teti na obisk. Dober dan, spoštovani politiki. Od danes naprej je globalno segrevanje mit. Kakršne koli debate v smer obnovljivih virov energije bomo črtali z dnevnih redov. Homoseksualnost je od danes naprej izbira. Prirojena spolna usmerjenost ne obstaja. Tako da si vsak homoseksualec lahko kadar koli želi, izbere, da bo heteroseksualec (in obratno, seveda).

Tudi znanstveniki od danes naprej ne potrebujete več strogih metod in preverjanja stroke za svoje SCI točke. Potrebujete habilitacijo, dizertacijo, profesuro, ugled, financiranje? Nič lažjega. Od danes naprej je to čisto enostavno. Izmislite si poizkus, priredite rezultate svojim željam in objavite kjer koli želite. Nihče vam ne bo gledal pod prste in poskušal diskreditirati vaše študije. Nihče je ne bo poskušal ponoviti, da vidi če pride do podobnih rezultatov, kaj šele izraziti kakšnega dvoma.

Vsak, ki ima anekdoto o tem kako mu je nekaj pomagalo, pa čeprav je skregano z vsem kar danes vemo o svetu, je sedaj dobrodošel, da to vpiše v enciklopedije in učbenike, brez dokazov. Vsak, ki misli, da ve, kako svet deluje, ga lahko podreja okoli sebe. Ko smo že tako daleč… teta znanost, od sedaj naprej boš upoštevala in priznala vsako javno (ali manj javno) mnenje, modno muho ali starodavno tradicijo. Bodisi o koristnosti cepljenja, spuščanju krvi, parapsihologiji. Tudi lov na čarovnice je zopet odprt.

Draga teta znanost. Zakaj vem, da tega ne boš storila? Ker ti ni vseeno. Ker vse kar pravzaprav si, je iskanje resnice. Tvoja edina misija je razumeti kako in zakaj ta svet deluje. Ne zavidam ti, imaš izjemno težko delo. Vse zgoraj omenjene interesne skupine bi ti rade vdrle v hišo in to tvoje edino poslanstvo prikrojile po svojih željah, interesih in "resnicah". Razbijajo ti okna, vdirajo skozi dimnik, lomijo strešnike, kopljejo podzemne rove, nastavljajo vabe, lažejo, prikrivajo resnico, zavajajo. Poleg tega moraš še pometati iz hiše starčke, ki so prišli k tebi takrat, ko si imela metode še bolj ohlapne. Nekaterim je že uspelo delno vstopiti, čeprav jim nisi dovolila. Drugi, ki jim ni uspelo, se delajo užaljene. Tretji so jezni, ker sami sebi sicer verjamejo, ampak dokazov za svoje trditve pa nimajo. Vsi mislijo, da si ti Goljat, oni pa David. Kar ne more biti bolj daleč od resnice.

Netolerantnost do bullshita je tvoja vrlina, ne pomanjkljivost. To je edino, kar te ohranja to kar si. Še bolj zoprna moraš biti. V nasprotnem primeru te bodo raztrgali in uničili.

Prijazne razlage, čas za pogovor, tolerantnost do drugače mislečih, potrpežljivost pri neutemeljenih trditvah in podobno pusti pri miru. To je delo za znanstvenike, skeptike, zdravstvene delavce, znanstvene novinarje, zdravstveni sistem, učitelje, šolske klopi, učbenike, enciklopedije ipd. Ti pa do vsega, razen resnice, ostani neusmiljena.