Že 20 let!

Nejc Žorga Dulmin

Zadnjič sem bil v lekarni in med čakanjem na račun zagledam na pultu reklamo za nekakšno zapestnico, ki ima na sredini paščka manjšo kroglico velikosti frnikole. Zapestnica naj bi zmanjšala oz. odpravila slabost in slabost na potovanjih (imena se ne spomnim, ampak če guglaš "sea band", najdeš tak produkt).

Zapestnica
Zapestnica

Hmmm ... pritisnemo na del telesa in čarobno odpravimo slabost? Larifari detektor se mi je hitro sprožil, zato sem lekarnarico povprašal po izdelku:

Jaz: "A tole deluje?" Lekarnarica: "Seveda deluje, saj je na tržišču že 20 let!" Jaz: "Jah, to nič ne pomeni." Lekarnarica: "Ja, to pomeni, da se ohranja na trgu." Jaz: "Ja, to pomeni, da se prodaja, ne, da deluje."

... malo neprijetne tišine ...

Jaz: "Kako pa deluje?" Lekarnarica: "Ja … na podlagi akupresurnih točk." Jaz: "Ampak to je čarovnija."

... še malo neprijetne tišine ...

Lekarnarica: "Jaz vam čist pustim, da imate svoje mnenje."

Pri takih debatah mi ljudje dostikrat povedo, da imam pravico do svojega mnenja, kot da sem na to morda pozabil. Kakorkoli, počasi sem se zahvalil in poslovil. Sem bil pa, seveda, razočaran nad odgovori. Nobenega "klinične študije so pokazale" ali "dokazi so taki in taki". Še celo anekdote ni bilo.

"Že dvajset let" je sklicevanje na zmotno logiko starosti oz. tradicije. Če je nekaj staro, še ne pomeni, da deluje (*kreh* homeopatija *kreh*). Potem pa sledi še argument iz popularnosti, ko je omenjeno "ohranjanje na trgu". Če je nekaj popularno, še ne pomeni, da deluje (*kreh* homeopatija *kreh*).

Je pa to gotovo tudi zoprna situcija za lekarnarico. Če misli, da je to bedarija, mora to v okviru službe nekako zagovarjati.

Če pa verjame, da ima pritiskanje na dele telesa čarobne učinke, potem od nje ni bi več rad sprejemal nasvetov za zdravila.