S kašljanjem nad srčno kap?

Katja Zakrajšek

Po mejlih in po Facebooku kroži tole sporočilo, ki ga je nekdo dobronamerno prevedel tudi v slovenščino: 

Kako preživeti srčni infarkt, ko ste sami?

Kako preživeti srčni infarkt, ko si sam?

Recimo, da je ura 16, sam se voziš domov po težkem delovnem dnevu in kreganju, utrujen si in slabovoljen. Resnično si pod stresom. Nenadoma začnes čutiti ‘določeno’ bolečino v prsih, ki se začne širiti navzdol proti roki in gor proti čeljusti. Od bolnišnice si oddaljen in ne veš, če bos lahko prišel do tja.

KAJ NAREDITI?

Naredil si izpit iz prve pomoči, toda predavatelj ni nikoli govoril o tem, kako si lahko pomagaš!!!

Ko oseba dobi srčni infarkt, njeno srce bije neenakomerno in prične čutiti slabost. IMA LE ŠE 10 SEKUND ČASA, PREDEN PADE V NEZAVEST!

NE DELAJ PANIKE, temveč TAKOJ ZAČNI ZELO MOČNO IN NEPRESTANO KAŠLJATI. VSAKIČ PREDEN ZAKASLJAŠ, JE POTREBNO GLOBOKO VDIHNITI ZRAK. KAŠELJ MORA BITI GLOBOK IN DOLG IZ PRSNEGA KOŠA.

VDIH IN KAŠELJ SE MORATA IZMENJAVATI VSAKI 2 SEKUNDI BREZ PRESTANKA, vse dokler ne pride pomoČ, oziroma dokler srce ne začne normalno biti. Na ta način žrtev infarkta lahko vzdrži do bolnišnice.

Globok vdih dovaja kisik v srce, kašelj pa povzroča, da se srce stiska in vzdržuje cirkulacijo krvi. Stiskanje srca prav tako pomaga pri obnovi normalnega ritma.

Zmotno je mišljenje, da nisi izpostavljen srčnemu infarktu, ker si mlajši od 30 let, ker je danes zaradi spremenjenega načina zivljenja pogost v vseh življenjskih obdobjih.

Prenesi to sporočilo čim večjemu številu ljudi, to jim lahko reši življenje!

Članek je bil objavljen v 240. številki “Journal of general hospital Rochester”.

Žal je to nevarna dezinformacija.  In to ne porojena iz neznanja, ampak namerna, sodeč po lažnem sklicevanju na strokoven vir. Navedena bolnišnica je namreč javno zanikala, da bi objavila takšna navodila, ter pozvala k zaustavitvi širjenja tega sporočila.

Zakaj? Ker je takšno početje lahko usodno. Res lahko tovrstna "kašljalna" tehnika baje včasih pomaga pri srčnem napadu kot nadomestek srčne masaže - a izključno, če si za to vnaprej usposobljen oziroma to počneš pod vodstvom usposobljenega zdravstvenega delavca. V nasprotnem primeru je lahko smrtno nevarna. Več o tem.

Tako se še enkrat pokaže, kako pomembno je, da si, preden takšne reči širimo dalje, vzamemo nekaj minut in preverimo, ali ne gre za nevarno potegavščino. Tu je torej moj predlog, kako lahko s svojim vedenjem na družabnih omrežjih resnično naredimo nekaj dobrega za zdravje soljudi: z minimalnim časovnim vložkom – pet minut googlanja – preprečimo, da bi jim, četudi z najboljšim namenom, z dezinformacijami naredili nepopravljivo škodo.

Za konec prosim vse, ki so omenjena navodila že delili, naj kot varnostni protiukrep delijo še pričujoči zapis.