Čarobni pas

Nejc Žorga Dulmin

Včeraj je v moj poštni nabiralnik priletela tale ponudba: magnetni pas za hrbet. Že ko sem prebral ime, je zasmrdelo, ko pa sem prišel do naslednjega izseka,  sem moral že odpirat okna: [quotes]Sestavljen je iz 12 magnetov za lajšanje bolečine. Pod obleko se ga ne opazi. Magneti pospešijo krvni obtok in s tem odpravljajo bolečine v hrbtenici, sklepih in kosteh. Pas spodbuja presnovo in krepi imunski sistem ter vas razbremeni utrujenosti.[/quotes]

Magneti pospešijo krvni obtok. Res? Kako pa? Jasno, mehanizma za to delovanje ni podanega. In ne, to ni res. Železo v krvi ni feromagnetno in posledično ne reagira na magnet. Zabaven štos na to temo sta izvedla Penn & Teller v enem delu Bullshita. In potem naj bi ta pospešek še odpravil bolečine v hrbtenici, sklepih in kosteh! Sliši se hudo ... noro ... nerealno. Kar najverjetneje tudi je.

Nato pa sledi še, da pas spodbuja presnovo in krepi imunski sistem. Spoduja presnovo? Kako? Morda tistih 12 magnetov dvigne transparente z napisi "Dajmo! Dajmo!"? Spet seveda, mehanizma ni. In še zadnji biser: krepitev imunskega sistema. Ena najbolj priljubljenih fraz alternativcev, ki se za marketinške namene pridno uporablja. Predvsem zato, ker se super sliši ... pomeni pa nič. Imunski sistem je kompleksna zadevščna (zato tudi "sistem") in ni tak kot mišica, ki jo z vajami ojačaš.

Kadar v imenu in opisu produkta ujameš magnete v povezavi s krepitev, spodbuda, pomaga, pospešuje bodi skeptičen, saj gre najverjetneje za nateg.