Biodinamične bučke

Katja Zakrajšek

Zadnjič berem članek o ekološkem in biodinamičnem kmetovanju: »Glavna razlika med organskim ter biodinamičnim gojenjem je v tem, da biodinamično gojenje rastlin upošteva tudi astrologijo s tem pa skrbi tudi za boljšo kvaliteto zemlje.«

Astrologija za boljšo kvaliteto zemlje? Hm, bo pisec to kaj podprl ali pojasnil? Konec koncev je, če astrologija drži, tvoja zaplata zemlje pod enakimi »zvezdnimi« vplivi, karkoli na njej počneš. Kolikor se spomnim, gre za vpliv pozicij planetov, in planeti so pač tam, kjer so, in mirno gredo dalje po svojih tirnicah ne glede na to, kaj posipaš po svojem vrtu. Ker, pazite, ne gre za to, da bi nam povedali, na katerem delu vrta in na kateri dan ali ob kateri uri naj posadimo paradižnik ali solato ali kdaj naj ju poberemo (čeprav biodinamiki gledajo tudi na to) – ne, tu gre izrecno za izboljšanje kvalitete zemlje. Prav res me zanima, kako naj bi to delovalo. A žal s pojasnilom ne bo nič, ker že gremo dalje:

[quotes]Ekološko kmetovanje pa na žalost kvaliteto zemlje še vedno slabi.[/quotes]

Aja? No, mogoče bomo pa tu dobili kakšno pojasnilo ali konkretne podatke, iz katerih avtor vleče te osupljive sklepe. Pa je optimizem spet preuranjen:

[quotes]Biodinamično kmetovanje uporablja posebej (pred)pripravljene preparate iz mineralov in zelišč (podobno kot homeopatija). Ti dodatki naj bi skrbeli za bolj rodovitno zemljo, poleg tega pa rastlini nudili tudi na nek način boljšo oskrbo s sončno svetlobo.[/quotes]

Astrologija in homeopatija na kupu. Potem pa že mora biti nekaj na tem! Žal članek nič ne pove o tem, kako naj bi bili zadevi povezani. Ampak, da ne bi bila ozkogleda, razmišljam dalje:

Homeopatija »zdravi« po načelu »podobno s podobnim«: bolezen zdraviš z nečim, kar bi pri zdravem povzročilo enake simptome kot ta bolezen, samo da stvar zelo razredčiš. Po tej logiki: če bi hoteli izboljšati kvaliteto zemlje, kot piše zgoraj, bi morali uporabiti razredčen koncentrat nečesa, kar zemljo slabi ali zastruplja. Ali biodinamiki res delajo tako?

Menda ne. Svoje pripravke (googlam dalje) delajo iz blagodejnih zelišč in mineralov, glavni pa je gnojilo iz kravjega roga, ki deluje takole: Vzameš kravji gnoj. Vzameš kravji rog, domnevno ne od krave, ki je dala gnoj, ampak od kakšne njene prednice. Nič ne piše, kaj bi morali biti ena in druga krava po horoskopu, kar mi zbudi dvome o astrološki utemeljenosti biodinamike. Ampak gremo dalje, še vedno z odprtim umom.

Daš gnoj v rog, to zakoplješ v zemljo in pustiš od jeseni do velike noči. V tem času kozmične sile ta gnoj obdelajo. To, da je natlačen v rog, je očitno zelo važna postavka. Najprej mi ni bilo čisto jasno, zakaj, ampak potem se mi posveti: Za biodinamično kmetovanje trdijo, da je posnemanje narave. Z zakopavanjem gnoja v kravjem rogu torej posnemamo naravo. Eureka!

No, spomladi rog potem odkoplješ. Ker je vsebina silno koncentrirana, jo razredčiš: zadošča za 1200 m2 zemljišča. Aha, tu je torej homeopatija! Ampak, strogo po izvirnih homeopatskih načelih bi moralo to gnojilo zemljo slabiti (glej zgoraj). Jaz pa sem mislila, da biodinamično kmetovanje skrbi za boljšo kvaliteto zemlje. Ups.

Če povzamem: biodinamično kmetovanje posnema naravo z uporabo homeopatsko razredčenih pripravkov iz koncentriranih kozmičnih sil. Čira čara! Mislim, da je čas za nekaj ozkogledosti.