Herbalife: moja osebna izkušnja #2

Tadej Peršič

Kot rečeno v prvem delu tega zapisa, sem na srečanje, za katerega sem se dogovoril s tistim fantom v Tivolju, dejansko kljub časovni stiski celo res šel; malo zato, ker me je le zanimalo za kaj pri vsej stvari gre, malo pa jasno tudi zato, ker sem sumil, da pri vsej stvari nekaj "ne štima". Tako se je izkazalo, da imajo na Brnčičevi 13 neko malo sobico (za Bežigradom pa baje tudi trgovino), ki jo je bilo sicer izredno težko najti v tisti ogromni stavbi, kjer je noter tudi nek "Wellness center", fitness, veliko notranje pokrito igrišče (za različne vrste vadbe in iger), nekaj barčkov itd., tako da sem jih našel šele po natančni razlagi prijazne natakarice v enem od barčkov in kasneje po mahanju tistega fanta, ki me je očitno že nestrpno pričakoval.

Ko sem tako prišel tja in stopil noter v prostor, se je stvar (srečanje, predstavitev, kakor koli že imenujem to, kar je sledilo) pravzaprav takoj začela. Najprej smo se posedli, pri čemer sem kmalu videl, da imajo skoraj vsi prisotni neke identične značke (malo čudno, mar ne?), nato pa sem dobil za izpolnit nek list (večinoma podatki o zdravju in prehranjevanju, na drugi strani pa ljudje in njihove tel. številke, ki bi jim to priporočil! :o), vmes pa je pred nas stopil en zelo športen tip in se predstavil, zatem pa je sledilo pribl. 20 minutno predavanje o zdravju, prehrani itd., pri zadnjih slajdih predstavitve pa je prvič omenil tudi prehranski oz. dietni dodatek Herbalife (to je stran na Wikipediji, še zlasti glej poglavji "Herbalife and liver disease" in "Business model"), povedal malo o sila uspešni zgodovini podjetja in koga vse sponzorirajo, kot zelo pomembno pa je omenil, da Herbalife proizvode uporabljata tudi Lionel Messi in Dejan Zavec.

Torej že med predavanjem, ko sem končno dojel, da je res še "nekaj drugega zadaj" (prehransko dopolnilo, ki verjetno ni zastonj :D), sem takoj instinktivno postal skeptičen, kmalu pa mi je tudi postalo jasno, da sem bil v bistvu tam na srečanju edini "nov", kajti vsi ostali so se poznali med sabo in so očitno že bili člani in del "teama", prav tako jih je 5 ali 6 tudi stopilo naprej in vsak od njih je povedal, "kako mu je Herbalife spremenil življenje" (kako je izgubil kilograme, postal "fit", postal nasploh uspešen v življenju ipd.)

Na koncu predstavitve so nam (torej sebi + meni) za pokušino ponudili še enega od Herbalife napitkov (nek "džus" v 2 variantah: čokoladni in vanilijev), nakar je velika večina prisotnih hitro odšla, mene pa so trije ali štirje, ki so še ostali, začeli po malem "ovohavati" :) (če se smem tako izraziti; konkretno povedano, poskušali so z mano vzpostaviti očesni stik in se ves čas "vrteli" okoli mene), skratka očitno so poskušali z mano začeti pogovor. Tako sem kar sam prebil led in začel pogovor z enim od njih in mu pač malo povedal o sebi; da sem bil kot otrok bolj debel, odkar pa sem med puberteto zrasel, pa do pred cca. 4 leti (od svojega 18 do 29 leta, ko sem spet začel rediti), pa sem bil glede na mojo višino celo preveč suh (samo 68-73 kg). Sledilo je še malo pogovora in vprašanje "kako se mi je zdela predstavitev?".

Nato pa me je tisti mladenič iz Tivolija končno odpeljal v zgornje nadstopje, kjer so imeli tisto "posebno" napravo (čisto preprosto povedano: tehtnica + neka žica, katero prek ročke držiš z rokami), s pomočjo katere mi je nek tretji tip odčital vse tiste vrednosti (maščoba, teža mišic in kosti itd.)

Za zaključek pa sva se s tem fantom iz Tivolija (ki je bil mimogrede na točno tem predavanju razglašen za "distributorja meseca") skupaj vsedla in mi je - glede na pravkar opravljene meritve - predlagal nekakšen "plan", ki je vključeval prehranjevanje (kako, kdaj, koliko itd.), nakup vsaj treh Herbalife izdelkov (tisti džus/shake, čaj in neke "čokoladne energijske ploščice"), kar bi bilo po njegovem "samo" nekaj čez 80€ na mesec (če bi postal reden kupec), in dalje program telesne vadbe, po katerem bi začel z njimi trenirati. Jaz sem mu rekel, da takoj sicer še nisem za to (res sem bil takrat zelo zaseden, ker smo imeli doma probleme s postavitvijo nove odtočne cevi), sem pa pristal, da bi se lahko slišala kasneje nekje sredi septembra (to je bilo konec julija ali avgusta). Pa še to sem mu rekel, da bom vse skupaj še malo preveril na Internetu.

To sem tudi storil (iskanje z Google za Herbalife, kombinacije besed: Herbalife Lionel Messi in Herbalife Dejan Zavec in debata na nekem velenjskem forumu: Velenje.com : Diskusije : herbalife) in takoj se mi je potrdilo, da vsa stvar deluje na sistemu "distributerjev" (glej "Multi-level marketing"), torej preko ljudi, ki te prepričajo, da prideš med "njih" in potem novačiš še druge, za to pa imaš potem sam popust pri Herbalife proizvodih; tak in podobni sistemi prodaje spadajo pod "piramidne sisteme" prodaje (glej "Pyramid scheme"). Predvsem pa me je zaskrbelo, ko sem prebral o povezavi med jemanjem določenih Herbalife proizvodov in boleznijo jeter. Ta povezava sicer ni 100% dokazana, vseeno pa je dosti verjetno, da je bilo nekaj res na tem (glej npr. "Journal of Hepatology - Herbal does not mean innocuous").

Ta moj potencialni "osebni trener" me je potem septembra seveda tudi res (večkrat) klical in enkrat sem se mu še celo javil in se izgovoril, da sem tisto obdobje še vedno preveč zaseden, da bi resno začel s kakršno koli vadbo, kasneje pa se mu raje nisem več javljal (klical me je pa vsaj še 10 krat!); preprosto se mi ni je zdelo izguba časa njemu (že prepričanemu) razlagati o svojih dvomih in se nekako "opravičevati", zakaj se mi vsa stvar ne zdi ravno kul in da pač nikakor ne bom sodeloval pri njej.