Herbalife: moja osebna izkušnja #1

tadej_dnevnik.jpg

Tisti med vami, ki vas pot kdaj zanese v Tivoli (pa tudi na drugih mestih, kot npr. v nakupovalnih centrih, se jih da srečati), ste morebiti tudi že kdaj naleteli na (običajno) mladega in postavnega fanta ali dekle, ki stoji za malim imporovizorično narejenem štantom in nagovarja mimoidoče, naj se za hipec ustavijo pri njem. In pri njih sem se v preteklosti čisto "iz heca" že večkrat ustavil (in si izmeril nekakšen "bio-potencial"), ampak nazadnje, ko sem to storil, pa se je vse skupaj razpletlo malo drugače, kot sem pričakoval. Ali povedano drugače, temu srečanju v Tivoliju je sledilo zanimivo nadaljevanje in kot piše že v naslovu, bo bistvo te zgodbe podjetje Herbalife, njihovi prehranski dodatki (in njihova kvaliteta), kot tudi način delovanja podjetja oz. način prodaje (glej "Multi-level marketing" na Wikipediji), za katerega je eno od poimenovanj tudi "piramidni sistem". *

Nazadnje sem se pri takem štantu ustavil skupaj z nekim dekletom (ki sem jo - zaradi prijateljstva med najinima psoma - spoznal kake pol ure prej in sva šla del poti skupaj proti domu) in fant za štantom oz. stojnico nama je razložil, da nama bo z neko aparaturo "izmeril količino maščobe v telesu", oziroma (poenostavljeno rečeno), izmeril bo "koliko sva zdrava". :)

Sam postopek merjenja zgleda tako, da merilcu najprej poveš nekaj osnovnih podatkov o sebi oz. o svojem telesu (starost, višina, teža), ki jih nato vtipka v to aparaturo, potem pa moraš cca. 20-30 sekund držati za dve kovinski ročici, ki štrlita iz te naprave.

Na koncu mu ta naprava izpiše neko številko, na podlagi katere izveš rezultat. Rezultat je pa lahko ali to, da si "zdrav oz. prave teže" (kot je bilo pri tisti punci, s katero sva se skupaj ustavila pri njem; vseeno pa ji je fant priporočil, da lahko zastonj vadila z "njimi" enkrat na teden) ali pa npr. to, da si "pretežak in bi potreboval vadbo" (kot je bil moj rezultat in kar je predlagal meni).

Vse lepo in prav, če bi se tu stvar končala. Pa se ni! Namreč, poleg vabila tudi meni, da bi lahko zastonj vadil z "njimi", se mi je priporočil tudi kot moj "osebni trener oz. svetovalec za prehrano", pri tem pa me je še povabil na (zastonj!) srečanje, kjer me bodo (spet zastonj!) z neko veliko bolj kompleksno napravo še bolj natančno pregledali in mi povedali točno stanje mojega telesa (težo mišic, maščobe in kosti v telesu, kot tudi mojo "realno" starost, glede na zdravstveno stanje). Tako sem na koncu temu mladeniču celo dal svojo telefonsko številko (kakšna napaka!) in mu nekako obljubil, da pridem na to srečanje.

In tukaj se vsa zgodba pravzaprav šele začne. A ker sem že toliko napisal, bom o tem, kako je to srečanje pri njih v neki mali sobici v velikem kompleksu (oz. hali) z "Wellness centrom", fitnessom, barčki itd. na Brnčičevi, zgledalo, predvsem pa končno tudi o Herbalife prehranskih dodatkih, o njihovem (če ne drugega vsaj) dvomljivem načinu prodaje in zlasti o (ne)kvaliteti nekaterih produktov, do konca napisal v drugem (in zadnjem) delu tega dnevniškega zapisa.

 

Opombe:

* "Other terms used for MLM include pyramid selling, network marketing, and referral marketing." (prevod: "Ostali izrazi, ki se uporabljajo za MLM vključujejo piramidno prodajo, mrežni marketing in napotitveni marketing")