Holistična medicina? Ja, prosim!

Katja Zakrajšek

Holistična medicina je tako rekoč sinonim za alternativno medicino, mar ne? Uči, da je treba pri zdravljenju upoštevati ne le telesa, temveč tudi »dušo« in »duha«, kar koli si že kdo pod tem predstavlja. No, vsaj jaz sem do pred kratkim živela v tem prepričanju in postala na besedo že kronično alergična – pravzaprav holistično alergična, z dušo in telesom. Vse dokler ni prijatelj, zdravstvenik (ja, tudi s takimi zlohotneži se družim), zarobantil, kako je zdravilstvo meni nič tebi nič medicini sunilo besedo »holistično«, jo po svoje predelalo in si prilastilo monopol nad njo. Kako? sem našpičila ušesa, pograbila tipkovnico in zajadrala v medmrežje, da bi preverila informacijo.

Res: holistični pristop je izum medicine, te grde, »redukcionistične«, »ortodoksne« medicine. In to prav dober izum, čeprav se ne sklicuje ne na duha ne na dušo, kaj šele na mistične energije, čakre, angele in kar je še takšnih novodobno-starodavnih nadnaravnih pojmovanj – vse to ima s holistično medicino v prvotnem smislu opraviti toliko kot, no, toliko, kot imajo obredi za klicanje dežja opraviti z zalivanjem vrta. (Če že kdo ravno hoče, zakaj pa ne – tako malo za zraven, za veselje in za hec; samo lepo prosim, nikar mi ne prodajajte dežnega plesa kot alternative za zalivalno cev.)

Gre namreč za preprosto zdravorazumsko idejo, da je pri zdravstveni oskrbi in negi pametno upoštevati, da ta ali ona zdravstvena težava ne obstaja v vakuumu, ampak je vedno vključena v all-inclusive paket fizičnih, psiholoških in socialnih lastnosti in potreb in nemara še drugih težav, ki se mu reče posameznik. S takšnim celovitim (holističnim) pristopom lažje in bolje poskrbimo za njegovo zdravje, tako v smislu zdravljenja kot preventive. Pravzaprav nič posebej revolucionarnega – takšne ideje so v medicini v obtoku že tam od Hipokrata dalje – niti ne posebej alternativnega.

Samo kaj, ko pa beseda »holistično« zveni tako privlačno, ravno prav učeno in kanček skrivnostno, da pri trženju svoje najbolj alternativne metode kar ne moreš brez nje! (Nekako tako kot beseda »kvantno«, ki je v osnovi čisto spodoben fizikalni termin, s katerim pa svojo nič kaj fizikalno podprto retorično gimnastiko radi okrasijo najrazličnejši samooklicani guruji in modrijani, tako da je že skoraj sinonim za "nič ne štekam, ampak ziher je kul". Ampak to je že druga zgodba ...)