Domnevna zdravilnost marihuane

Tadej Peršič

Pred nekaj dnevi sva z dobrim prijateljem, za katerega sicer že dolgo vem, da je zagovornik marihuane (za opis te rastilne kot droge glej semle), kot tudi z uživanjem le-te povezane "kulture" (mislim recimo na Reggae glasbo, Rastafarianism itd.), imela med drugim tudi debato o tej temi. In čeprav se tudi sam zavzemam za legalizacijo marihuane, bi v tem tekstu rad omenil par reči (nadaljne raziskovanje prepuščam za to zainteresiranim), kjer gredo po mojem mnenju zagovorniki uporabe marihuane kot sredstva za omamljanje ali kot zagovorniki uporabe marihuane v medicinske namene (zaradi domnevnih zdravilnih učinkov rastline) v svojih predstavah predaleč. Ali drugače povedano, njihova prepričanja temeljijo na urbanih mitih, anektodičnih dokazih in podobnem. Glede legalizacije marihuane naj povem to, da je enostavno preveč razlogov, da bi jih vse našteval, zato bom omenil samo dva najbolj v nebo vpijajoča; nedulujoča prohibicija v U.S. (za več o tem glej sem),  kjer so posledica izredno ostrih in rigoroznih zakonov glede posesti oz. uporabe marihuane, prenatrpani zapori, med drugim polni ravno uporabnikov marihuane (in to večinoma Afro-Američanov), drug razlog pa bom predstavil kar v obliki vprašanja: zakaj je alkohol, ki je dejansko tudi 'trda droga', legalen (in je znano, da uniči ogromno življenj in družin), marihuana pa ne?

No, pa se vrnimo nazaj k najinem pogovoru s prijateljem tisto noč; v svojem monologu je skratka začel navajati domnevne zdravilne učinke marihuane, pri čemer je omenil tudi ogromno bolezni: astma, razne vrste raka, Parkinsonova bolezen, skleroza, mislim da je omenil tudi osteoporozo in/ali arteriosklerozo (in še kar nekaj drugih, pa se jih žal ne spomnim več), ki naj bi jih marihuana "zdravila".

Jaz ga sicer nisem niti poskušal kaj preveč prekinjati v njegovem govoru (bila sva oba tudi dokaj opita in sem sumil, da če bi mu preveč oporekal, tak pogovor ne bi nikamor prišel in bi nama morda celo pokvaril večer; konec koncev mi je on samoiniciativno tisti večer priredil neke vrste "zabavo" za moj rojstni dan), sem mu pa le omenil npr. to, da kolikor jaz vem, marihuana ne zdravi raka, ampak samo pomaga bolnikom kot dodatek oz. pomoč pri zdravljenju (jim lajša bolečine, izboljšuje apetit, enako kot pri bolnikih z AIDS-om), poleg tega pa sem mu omenil tudi to, da je kajenje vršičkov oz. listov marihuane zelo podobno kajenju tobaka, torej da tudi ta rastlina (poleg THC, ki je pri marihuani psiho-aktivna substanca) vsebuje rakotvorne substance, podobno kot tobak.

Tako imenovane "vaporizatorje" pa nekateri uporabljajo pač zato, da jim ni treba (če že obstaja taka naprava) poleg dima od vršičkov oz. listov marihuane še dodatno vdihavati tobačnega dima oz. če niso kadilci in niso navajeni na tobačni dim. Poleg tega pa ima vaporizator, če se prav spomnim, tudi to funkcijo, da shladi dim, preden pride v pljuča (enako kot se zgodi npr. pri uporabi Bong-a).

Za konec pa naj še omenim, da obstaja kar nekaj teorij zarot, ki že dolgo krožijo glede marihuane (zlasti glede t.i. industijske konoplje, kot tudi "ta prave", torej Cannabis sativa) in zakaj je pridelava te rastilne prepovedana več ali manj po celem svetu (po eni od teh teorij zarot naj bi se to, če me spomnim ne vara, zgodilo po diktatu U.S.), glede na to, da industijska konoplja vsebuje minimalno psiho-aktivne substance (THC), je pa izredno uporabna za izdelavo vrvi in tkanine. Prav tako obstaja mnogo spletnih strani z naslovi v stilu: "Kanabis - Univerzalno zdravilo za človeštvo", "Konoplja: Božji dar človeku" ipd., pa tudi kar nekaj knjig je bilo že objavljenih na to temo. Ampak po mojem mnenju teh teorij zarot (vsaj velike večine) pač ni za jemati preveč resno.