Kako deluje

Nejc Žorga Dulmin

Zadnjič sem nekomu pomagal, kako deliti internet z iPhona na iPad. Ni težko: vklopiš hotspot, določiš geslo, v roke primeš iPad, izbereš omrežje, vpišeš geslo in bum: si na internetu. Dotični osebi sem poskusil čim bolj razložiti, kaj se dogaja, da bo razumela za kaj sploh gre, a sem hitro dobil nazaj: Ne, ne, ti mi samo povej točno, kaj pritisnem.

Vztrajal sem, da ni težko, in da bi rad malo bolj široko razložil, ker gre pač za praktično znanje ...

Ne, ne, to mene ne zanima, ti meni povej lepo po domače, ta pa ta gumb se pritisne, to.

Še malo sem vztrajal, a brez uspeha, fasal sem še "protiargument":

Tudi tebe ne zanima, kje se vse dogaja v avtomobilu, glavno, da se pelješ!

Tisti trenutek nisem imel dobrega odgovora, razen tega, da naj ne menja teme. Ko sem kasneje razmišljal, je bil slab argument, saj kljub temu, da ne vem, kaj vse se dogaja pod "haubo", vem, kako se z avtomobilom upravlja, kar pomeni, da mi to razumevanje koristi, da lahko upravljam katerikoli avtomobil. V vzvratno daš s prestavno ročico, ampak ne vedno na isti način: včasih je levo in gor, v drugem avtomobilu pa je morda desno in dol. Če bi se na pamet učil, da gre v "rikverc" le na en način, bi bil v drugem vozilu hitro "mrzel".

Na koncu nisem uspel razložiti, kakor sem si želel, mi je pa dalo misliti. Ta oseba namreč verjame v angele, numerologijo, astrologijo in še kakšno psevdoznanost oz. novodobnost. Očitno je ne zanima KAKO stvar deluje, samo da stvar deluje, kar je morda srž vseh teh verovanj: daj mi simpl razlago, ki se na prvi uč sliši v redu, kaj več me pa ne zanima. Tisti KAKO pa kar obdrži zase.