Rak na duši

Tadej Peršič

Zadnje čase se v Sloveniji v medijih vedno pogosteje pojavlja onkologinja Dr. Nela Sršen. In glavni problem pri njenem pojavljanju vidim v mešanju znanosti (medicina) z osebno izkušnjo omenjene gospe. V to temo se sploh ne bi dregnil, če bi Dr. Sršen v svoji knjgi (in intervjujih) predstavljala svojo življenjsko zgodbo in svoj pogled na stvari, ki so se ji (in kakor so ji) zgodile, torej npr. opis sosledja dogodkov, ki so pripeljala do njene bolezni, njena razmišljanja ob tem itd. Čim pa začne to osebno izkušnjo bolezni mešati z uradno medicino (in to celo tako, da trdi stvari, ki so v nasprotju z dosedanjimi dognjanji medicine oz. točneje onkologije), potem pa stvar postane problematična. Prvič sem za Dr. Nelo Sršen izvedel v Reviji ONA (priloga Dela) 11.6.2013 pod rubriko "IZJAVE TEDNA", kjer je bilo napisano sledeče (dobesedni prepis iz ONE, samo dva dela teksta sem jaz odebelil):

"Tisto, v ker verjamemo, spremeni in nadzoruje biologijo." Dr. Nela Sršen, onkološka kirurginja Vir: Jana, 4.6.2013; o tem, da naše misli, zavestne ali podzavestne, sprožajo večino bolezni

Ali nam torej hoče gospa Sršen povedati, da so bolniki večinoma sami krivi, da so zboleli? In dalje, da so zboleli zaradi lastnih (zavestnih ali podzavestnih) misli? In če se omejimo na njeno področje (torej na zdravljenje raka). Jasno je, da obstajajo določene vrste raka, pri katerih lahko človek sam (tudi zelo!) vpliva na možnost ali ga bo dobil ali ne, kot je npr. pri pljučnem raku (in kajenju, kot dejavniku tveganja). Ampak Dr. Sršen ne govori o teh vrstah raka (niti samo o raku), ampak o boleznih nasploh!

In glede na to, da gre za dr. med. in kirurginjo na Onkološkem Inštitutu, se mi zdi, da je v teh intervjujih prestopila "mejo" med (z znanstveno metodo potrjenimi) medicinskimi dognanji in njenimi osebnimi pogledi na bolezni. Sploh zaskrbljujoč in preveč posplošujoč se mi zdi zadnji del citata zgoraj (tisto, kar naj bi povedala v Jani), torej da po njenem "naše misli ... sprožajo večino bolezni")

Zatem je bil 18. junija tudi v ONI kot prvi v tej številki revije (in s tem najbolj izpostavljen) opravljen z njo dolg intervju, kjer je zelo podrobno predstavila svoje razloge za svoja osebna mišljenja in navajala dogodke v življenju, ki so jo napeljali na tako razmišljanje, kot ga o boleznih in vzrokih zanje ima in ga tudi širi; namreč že pri naslovu intervjuja (in tekom intervjuja) mi je zazvonil "notranji alarm", ker hitro tekom članka je postalo jasno, da je tako naslov knjigi ("Rak duše"), ki jo omenjena onkologinja promovira. V članku je najprej spet govora o tem, kako smo si ljudje večinoma za bolezen krivi sami ipd., v enem delu pa pove tudi to, da v njeni knjigi piše tudi o Jezusu in o Bogu. To je sicer njena legitimna pravica, ampak naj o tem piše v povezavi s svojo osebno izkušnjo, ne pa v zvezi z medicino vobče in z zdravljenjem raka! In še za malce boljšo predstavo, opis knjige iz tega članka se glasi: "V knjigi Rak na duši, ki je nedavno izšla, izpostavlja veliko pomembnih tem, a eno najbolj: smo, kar mislimo."

Enako, torej bolj podrobno o njenih idejah, si recimo lahko preberete tudi v članku "Doživela klinično smrt, danes je vrhunska kirurginja" na spletni strani Njena, kjer se članek začne s tole njeno mislijo (spet, dobesedni prepis):

Dr. Nela Sršen je prepričana, da imamo natančno toliko moči, kot MISLIMO, da jo imamo. Da smo sami odgovorni za svoje zdravje.

In promoviranje te gospe s strani vseh mogočih medijev (Jana in zlasti ONA) kar ne poneha. V eni kasnejših izdaj Revije ONA (z dne 2.7.2013) je pod rubriko "KOLEDAR" za 3. julij napisano (dobesedni prepis):

Dr. Nela Sršen, ugledna zdravnica in kirurginja, bo danes ob 18. uri v prostorih knjižnice Domžale predstavila svojo knjigo Rak na duši. V njej razkriva najgloblja čustva, ki so ji pripeljala bolezen, kako je kot bolnica doživela stanje klinične smrti in kako je zdravila svoje bolečine.

Na koncu se torej lahko vprašamo ali je etično od revij (kot so ONA in Jana, pa tista spletna stran Njena itd.), da tako nekritično promovirajo enoznačno predstavljena mnenja in ideje glede vzrokov za bolezni ene same strokovnjakinje za onkologijo (ker pač govori malo nestandardne stvari, ki jih ljudje radi slišijo) in ali ni to morda neodgovorno početje do bralcev?