Odsvetovana živila

Matej Završnik

Oni dan sem bral na forumu o alternativni materi, ki ne pride do nehomogeniziranega in nepasteriziranega mleka, zato sprašuje ali za otroke kupiti mleko v prahu, sojino ali riževo? Dobila je nekaj nasvetov, ki so konvergirali k temu, da nič ne sme uporabljati. Začelo se je z odsvetovanim mlekom v prahu, ki je tako sprocesirano, da ni več mleko. Kravje mleko itak ne, ker je namenjeno za teličke. Kvečjemu lahko uporablja sojino ali riževo, pa še to raje ne sojinega. Pa tudi tisto kupljeno riževo mleko je zanič, bolje da naredi sama doma. Ok, si mislim, pije lahko le doma narejeno riževo mleko. Ampak, a je to res končna postaja na tej miselni poti? Vprašanja, na katera sem pomislil, so: je "sprocesiranje" postopek, pri katerem iz živila X narediš živilo ne-X? Če kupljeno riževo mleko ni sprejemljivo, zakaj je pa kupljen riž sprejemljiv? Mar ne bi bilo bolje tudi tega vzgojiti doma? In če ja, iz katerih semen? Menda ne kupljenih? Morda so tako "sprocesirana", da niso več semena. In če  kravje mleko ni ok, ker je namenjeno teličkom, s kakim namenom riž rodi seme? Ali obstaja kako živilo, ki vzdrži vse novodobne očitke in ga nihče ne odsvetuje?