Flaška na Hrvaškem brez psevdoznanstvenih trditev

Avtor naslovne slike:  stevendepolo

Avtor naslovne slike: stevendepolo

Hrvaški razumniki so dosegli manjšo zmago nad larifarijem. Na začetku tega meseca nas je eden takih razumnikov na facebooku nanjo opozoril. Slovensko podjetje Flaška gotovo poznate, če ne iz reklam, pa zato, ker lično stekleničko okoli prenaša precej ljudi. Če bi se pri Flaški omejili samo na dizajn, ne bi bilo težav, ampak proizvajalci trdijo, da se vodi po petih minutah, ko jo natočimo v Flaško, spremeni njena struktura. Na slovenski strani je sicer na tem mestu zvezdica, ki napotuje na opozorilo pod črto, da ...

[P]o trenutno veljavnih standardih klasična znanost učinkov programiranja Flaške na strukturo vode ne priznava. Analize, ki jih navajamo so bile opravljene na inštitutih, ki se ukvarjajo z alternativnimi vedami.

Dr. Davor Horvatić

Dr. Davor Horvatić

Na hrvaški strani Flaške pa v kategoriji Steklo sploh ne boste več našli teme Strukturiranje stekla in tudi omenjene opombe pod črto ne. Doc. dr. Davor Horvatić z Oddelka za fiziko na Naravoslovno-matematični fakultetiUniverze v Zagrebu je bil namreč prepričan, da gre za lažno oglaševanje, in je nagovoril hrvaškega zastopnika za Flaško, da je testiral neverjetne trditve proizvajalca o programiranju stekla z orgonskimi topovi in o kvantnih učinkih na vodo.

Potrošački kod

Potrošački kod

O zgodbi je poročala tudi oddaja Potrošački kodna HTV 1, ((Če bi si oddajo radi ogledali, izberite datum 7. 1. 2013. Novica o Flaški je podana v prvih petih minutah oddaje.)) na poizvedovanje pa se je odzvalo tudi hrvaško Ministrstvo za zdravje. Kot je v oddaji lepo razložil dr. Horvatić, ljudje izrazu kvantno pripisujejo mistično razsežnost, kot bi šlo za neko človeku neznano tehnologijo. V resnici pa gre za izkoriščanje neznanja splošne populacije in izrabo izraza za dajanje kredibilnosti izdelku, ki si ga ta ne zasluži. Zato se je dr. Horvatić obrnil na Flaškinega "strokovnjaka" (na spletni strani ima Flaška namreč napisano, da se lahko s kakršnimi koli vprašanji o Flaški in o vodi obrnemo na njihovega strokovnjaka) in vprašal, kakšen je dejanski postopek vgrajevanja informacij z "najnovejšo kvantno tehnologijo". V odgovor je dobil, da je izumitelj Flaške, Maks Vrečko, gojitelj jagod in da so ga lastne izkušnje prepričale, da zadeva deluje. Izredno strokoven odgovor na konkretno vprašanje, kajne? Potrošački kod se je obrnil tudi na hrvaški Zavod za javno zdravstvo. Vprašali so jih, ali obstaja razlika med vodo iz pipe in vodo iz flaške. Dr. Željko Dadić je povedal, da so rezultati testiranja pokazali, da med obema vodama ni nikakršne razlike. Táko vodo, kot so jo dali v Flaško, táko so tudi dobili iz nje. Rezultat bi bil enak, ne glede na to, katero steklenico bi uporabili.

Zaradi trdtive o zmanjševanju genotoksičnosti (niti ne tako mimogrede, zdravju neoporečna voda že tako ali tako ni genotoksična) in trdote vode se je odzvala tudi sanitarna inšpekcija Ministrstva za zdravje. Sanitarna inšpekcija je ocenila, da take trdive zavajajo potrošnika in tako je na sodišču že sprožen postopek proti Flaški, za kršitelje pa je predvidenih od 50.000 do 100.000 kun (6.500 do 13.000 evrov) kazni. To pa ni edina posledica poizvedovanja in testiranja nesmiselnih trditev. S hrvaške strani Flaške je proizvajalec namreč umaknil vse trditve o izjemni kvaliteti vode iz Flaške, in tako je, kot je rekel Hrvoje Šimić, ki nas je na vse skupaj opozoril, http://www.flaska.hr postala Flaškina edina "bullshit-free" stran na svetu [1].

Zgoraj: slovenska spletna stran, spodaj: hrvaška spletna stran.

Zgoraj: slovenska spletna stran, spodaj: hrvaška spletna stran.

O vsem skupaj smo sočasno s to objavo obvestili tudi Zvezo potrošnikov Slovenije, o morebitnem nadaljevanju bomo poročali tukaj.


Opombe

  1. Brez larifarija.