1. mit o cepljenju: Cepiva povzročajo avtizem

Cepiva in avtizem

Zadnje čase se pojavlja moda dvoma v koristnost in potrebnost cepljenj proti nalezljivim boleznim, zlasti pri majhnih otrocih. Gre za nevaren trend, zato je pomembno, da z argumenti razblinimo te dvome in pojasnimo, zakaj necepljenje otroka ogroža ne le njega, ampak ob razširjenosti takšne prakse kar celotno populacijo. Ne le otrok, ampak tudi drugih ranljivih skupin, na primer starostnikov. Ker gre za široko temo, se bomo najprej lotili razširjenih mitov v zvezi s cepljenjem. Z dovoljenjem Rachel Dunlop sva za osnovo vzeli njen članek o mitih o cepljenju, ki pa sva ga dopolnili, tako da sva se mite odločili predstaviti v več člankih. Več o zgodovini cepljenja in o tem, kaj je cepljenje, si lahko preberete tu in tu.

MIT ŠT. 1: Cepiva povzročajo avtizem.

Ta mit je prisoten že 14 let, odkar je v ugledni reviji The Lancet izšla študija (eks-)dr. Andrewa Wakefielda, ki je cepivo proti mumpsu, ošpicam in rubeli (MOR) okrivil za povzročitelja avtizma. ((http://www.mamamia.com.au/news/vaccination-myths-busted-by-science-cheat-sheet-on-immunisation/))

Andrew Wakefield v pridigarski pozi.

Narava znanosti je pač taka, da - tako kot pri veverički Svetlane Makarovič - “eden ni nobeden”, zato so se preiskovanja povezave med cepivi in avtizmom lotili tudi drugi preiskovalci. Pa po štirinajstih letih niso našli dokaza zanjo. Kar ni presenetljivo, glede na to, da je Wakefield študijo gladko ponaredil. Ne le, da je bila raziskava že itak narejena na premajhnem vzorcu otrok (12, 11 dečkov in 1 deklica), da bi lahko dala kaj več kot smernice, kje gledati, vsi otroci pred raziskavo in pred cepljenjem niso bili zdravi, kot je trdil Wakefield. Wakefield je gladko ponaredil rezultate, raziskavo so pri njem naročili in plačali odvetniki staršev avtističnih otrok zaradi načrtovane tožbe (samo za raziskavo je dobil 435.643 funtov, kar je bil en del kar 18-ih milijonov (ja, 18.000.000) funtov, ki si jih je razdelila majhna skupina odvetnikov in zdravnikov), sam pa je celo razvil in patentiral “varnejša” cepiva, ki naj bi nadomestila enotno cepivo proti MOR. Ko je bila njegova raziskava diskreditirana, je revija Lancet članek umaknila, Wakefield pa je v Angliji izgubil zdravniško licenco. Vendar pa ga to ni ustavilo, preselil se je v ZDA, kjer je glavni podpornik bivše playboyeve zajčice in mame avtističnega otroka, Jenny McCarthy. Več o ponarejeni raziskavi, podkupljivem zdravniku in čisto resnični teoriji zarote si lahko preberete tukaj: http://scienceblogs.com/insolence/2011/01/piltdown_medicine_andrew_wakefields_scie.php, http://www.bmj.com/content/342/bmj.c5347.full, http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/lancet-retracts-wakefield-article/.

Od leta 1998 je bilo mnogo obsežnih in izrčpnih raziskav, ki so iskale povezavo med cepivi in avtizmom, rezultati pa so bili negativni. Največjo tako raziskavo so naredili na Danskem, v raziskavo so zajeli vse otroke, rojene med januarjem 1991 in decembrom 1998. Skupaj torej 537.303 otrok, od katerih je bilo 82 % cepljenih proti MOR, pa niso odkrili nobene povezave med cepivi in razvojem avtistične motnje. Avgusta 2011 pa je 18 strokovnjakov z ameriškega Medicinskega inštituta (Institute of Medicine, v nadaljevanju IOM) objavilo poročilo o izčrpnem pregledu znanstvene literature na temo cepiv: prečesali so več kot 12.000 pred objavo strokovno pregledanih člankov (peer-review), v katerih so bile opisane raziskave osmih različnih cepiv, iščoč različne neželene dogodke, povezane s cepivi. In rezultat metaraziskave? Med cepivi in avtizmom niso našli vzročnega razmerja. Celotno poročilo najdete tu.

Nekaj takega bi nam sicer povedala že zdrava kmečka pamet: praktično vsi odrasli ljudje, ki jih poznamo, so bili cepljeni, pa niso vsi avtisti pa ni med njimi nič več avtizma kot med današnjimi otroci. ((Marko je v komentarjih opozoril, da je bil odstavek, tako kot je bil napisan, preveč površen in tako zmoten. Zato popravek.)) Še več, na Japonskem so uporabljali neko vrsto skupnega cepiva proti MOR, za katero se je izkazalo, da lahko povzroči nevirusni meningitis in druge stranske učinke (kasneje se je izkazalo celo, da so bila nekatera cepiva uporabljena po preteku roka uporabe), zato so leta 1993 prenehali uporabljati skupno cepivo proti MOR in uvedli tri posamezna cepiva za vsako od bolezni. ((http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/1808316.stm)) Kljub ukinitvi troedinega cepiva, ki naj bi povzročalo avtizem, pa število avtističnih primerov ni upadlo, ampak je celo naraslo. ((http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-7610.2005.01425.x/abstract;jsessionid=AB79D0E46A6BE6F4D0B5600A134C6CB4.d02t02))

In še niti ne tako mimogrede: na spletni strani Natural News so se potrudili diskreditirati metaraziskavo IOM-a. Tam je toliko Gishevih galopov, da bi človek moral napisati knjigo, da bi ovrgel vse neumnosti. Za ilustracijo se torej osredotočimo samo na eno: med drugim trdijo, da Andrew Wakefield nikoli ni rekel, da cepivo proti MOR povzroča avtizem, da gre za propagando grdih grdih predstavnikov uradne medicine. Tule je umaknjeni Wakefieldov članek, pa lahko presodite sami.  Človeku, ki reče, A = B in B = C, ni treba reči A = C, kajne? Poleg tega pa: bi bilo težko kdaj v štirinajstih letih reči: “Ne, tega jaz nikoli nisem trdil, napačno ste me brali?” Ali ne postati izvršni direktor holističnega centra za raziskovanje avtizma, ki se ukvarja prav s to povezavo, za katero pravi, da nikoli ni trdil, da obstaja? A to, da je v patentu za lastno cepivo naravnost napisal, da cepivo proti MOR povzroča avtizem, je pa tiskarski škrat, tak, ki ne premetava le črk, ampak tudi vstavlja vsebino? Toliko o kredibilnosti strani Natural News.

Naslednjič pa o drugem mitu, ki pravi, da cepiva povzročajo avtizem zaradi vsebnosti živega srebra.

Avtor naslovne slike: MilitaryHealth