Carlosova potegavščina

Carlos

James Randi, veliki človek, čarodej, skeptik in razkrinkovalec šarlatanov je konec 80. let prejšnjega stoletja izvedel genialno potegavščino, ki je pokazala, kako ljudje radi verjamemo v nadnaravno in fantastično; v konkretnem primeru v kanalizirane mojstre modrosti. Neka avstralska televizijska hiša je leta 1988 stopila v stik z Randijem in ga prosila, naj pokaže ljudem, da je kanaliziranje mojstrov v onstranstvu dvomljiva zadeva. Randi je s svojo ekipo in z igralcem Joséjem Alvarezom ustvaril lik Carlosa, 2000 let starega mojstra (guruja) z Antlantide, ki ga Alvarez kanalizira. Alvarez je po ogledu posnetkov ljudi, ki domnevno kanalizirajo mojstre, zelo prepričljivo odigral svojo vlogo. Randi je z ekipo natisnil številne letake z lažnimi informacijami o neobstoječih revijah, časopisih, krajih, mestih, radijskih in televizijskih postajah in posnel radijske in televizijske intervjuje, ki se niso nikoli zgodili. Ob prihodu v Avstralijo so naredili veliko medijsko reklamo in nastopili v oddaji televizijske hiše, ki je najprej stopila v stik z Randijem. En sam telefonski klic v ZDA bi takoj razkrinkal, da gre za prevaro, a ni nihče poklical. Alvarezovi oz. Carlosovi nastopi so bili vsi brezplačni in množice so se zgrinjale, da bi videle in slišale atlantidske modrosti mojstra Carlosa. Carlosova ekipa je celo pobirala naročila za atlantidske kristale, ki pa so bili zgolj kosi starega asfalta, pobrani v ulici nedaleč stran od prizorišča. Ljudje so čutili starodavne energije in potrjevali, da je to to, da je Carlos resnično kanalizirani mojster.

Prišel je pa trenutek, ko sta Randi in Alvarez razkrila, da je bila vse skupaj le potegavščina. Nekateri so bili šokirani, predvsem mediji so se počutili prevarane (čeprav sami niso storili popolnoma ničesar, da bi preverili resničnost trditev in podatkov). A pravih vernikov to razkritje seveda ni spravilo s tira. Carlosa so spodbujali, naj se ne ukloni zli zaroti, ki se jo uperili proti njemu, da oni verjamejo vanj, da držijo z njim …

Randi in Alvarez z ekipo so nategnili praktično vso Avstralijo in pokazali, kako zelo hočemo verjeti. Dejstva ne štejejo; trdimo, da čutimo in vemo, kaj je res in kaj ne. Soočanje z dejstvi je namreč nevarno, saj pogosto od nas zahteva spremembo pogleda na svet in priznanje samemu sebi, da smo se (morda) motili. Nihče pa se rad ne moti.

 

Viri in več informacij:

Članek o potegavščini v The Skeptic's Dictionary: "Carlos" hoax

Spodaj si lahko ogledate videa, v katerih Randi pripoveduje o Carlosovi potegavščini.