Mislim, da nas mediji žalijo

PZ Myers

Dr. PZ Myers ((Dr. PZ Myers je biolog in profesor na Univerzi v Minessoti.)) je v svojem članku "I think we've been insulted by American book publishers" zapisal: [quotes]Richard Wiseman, duhovit in razsvetljujoč skepticistični psiholog, je napisal knjigo Paranormalno, v kateri je duhovito in razsvetljujoče seciral paranormalne trditve. Knjigo sem dobil že pred izidom, ker sem nekaj posebnega, in jo zelo priporočam. Priporočajo jo tudi Skepchicks. Zgodilo pa se je nekaj zanimivega. Wiseman je Britanec, zato je knjiga najprej izšla v Združenem kraljestvu, ko pa jo je poskušal objaviti tudi v Združenih državah, so se tukajšnji založniki zdrznili:

“Knjiga se je v Združenem kraljestvu dobro izkazala, kupovali pa so jo tudi založniki v mnogih drugih državah. Kljub temu so večji ameriški založniki le zadržano podprli skepticistično knjigo. Nekateri so predlagali, da jo dopolnim z namigi, da so duhovi resnični in da jasnovidne moči morda vendarle obstajajo! Nobene resne ponudbe nismo dobili in kaže, da bo ameriško občinstvo (od katerega jih 75 % verjame v paranormalno) prikrajšano za priložnost za branje o skepticizmu,” je napisal Wiseman na svojem blogu.

Bizarno. Čarobni krog je sklenjen, kajne? Med nami je toliko lahkovernežev, da knjige in televizijske oddaje prikrojijo tako, da zadovoljijo naše napačno razmišljanje, namesto da bi ga izzvale in predstavile v drugačni luči, ljudje pa zato postanejo še bolj lahkoverni. Verjetno je tak pristop smiseln, če je tvoj cilj prodati ljudem čimveč opekačev in pralnih praškov, ne pa jih izobraževati.

Kljub temu imamo srečo: Wiseman se je odločil obiti ameriške založnike. Knjige bo kar izvažal k nam, tako da bodo lahko modrejši med nami postali še bolj modri. Naslednjič, ko boste vključili televizijo in bo na sporedu kakšna trapasta oddaja o duhovih, jo le izklopite in rajši vzemite v roke Paranormalno. Ta ni samo dobra za vas, je tudi okusna.[/quotes]

Pa so res samo Američani tisti pregovorni bedaki? Njegovemu zapisu, ki po mojem mnenju odlično opisuje stanje tudi v naši družbi, lahko brez napora najdem slovenski primer istega začaranega kroga. Pred dnevi je bila na popularni slovenski televiziji oddaja s prispevkom, v katerem so si pobliže ogledali akupunkturo. Predstavili so zdravnika, ki je prišel s Kitajske, in štiri njegove zadovoljne stranke. Resnično niso mogli najti ene nezadovoljne stranke ali strokovnjaka z nasprotnim, skeptičnim mnenjem? Vemo namreč, da praviloma uspejo najti nasprotno mnenje, kadar v intervjujih nastopajo resni znanstveniki. Večina ljudi odobrava akupunkturo, zato so oddajo prikrojili večini. Tista večina bo od tiste oddaje naprej toliko močnejša, saj je bilo vendar po televiziji. Tako se začenjamo vrteti v istem začaranem krogu, kot so se že pred nami začeli vrteti Američani. Na Američanih ni nič tako posebno bedastega, da ne bi tistega poznali tudi pri nas. Zato pomislite naslednjič, ko boste naleteli na vsebino, ki vam ustreza: je morda le pobožala vaš ego in prodala reklame?

Avtor naslovne slike: syslfrog