Festival znanosti in kritičnega razmišljanja v Švici

Denkfest

Tisti, ki se s skepticizmom spoznavate s poslušanjem tujih podcastov ipd., že dobro poznate največji dogodek za promocijo skepticizma in kritičnega razmišljanja, TAM (The Amaz!ng Meeting), ki se vsako leto odvija v Vegasu. Za tiste, ki ste ravnokar za TAM slišali prvič: gre za štiridnevni dogodek s predavanji, delavnicami in okroglimi mizami o neštevilnih temah skepticizma in z njim povezanega kritičnega razmišljanja. TAM je ustanovil James "The Amazing" Randi in da, uganili ste, njegov vzdevek je dal tudi ime samemu festivalu. Na TAM-u kot govorci in gostje sodelujejo ljudje kot Richard Dawkins, Adam SavageNeil deGrasse Tyson ipd. Letos se bo v Ameriki odvil že 9. TAM, ker pa je do Vegasa daleč, smo v Evropi dobili svojo različico festivala, ki je bila dvakrat, leta 2009 in 2010, v Londonu. Lani smo trije Slovenci tudi šli na londonski TAM in letos že od marca nestrpno preverjamo datume. Vendar pa zaenkrat kaže, da letos TAM-a v Londonu ne bo. Preden tisti, ki ste se ga že veselili, planete v jok in na drevo, naj vas potolažim: nekaj zelo TAM-ovskega bo septembra v Zürichu v Švici. Švicarski festival se je najprej resda imenoval TAM Zürich, ker pa bo le polovica predavanj v angleščini, druga pa v nemščini (sicer s simultanim prevajanjem v angleščino), TAM pa je blagovna znamka izključno angleško govorečega festivala, so festival preimenovali v Denkfest.

Program Denkfesta, ki bo še enkrat daljši od londonskega festivala (ta je bil vikendaški), je izredno zanimiv: od uvodne delavnice, kako znanost približati otrokom, oz. sočasno potekajoče okrogle mize o skeptičnem bloganju, predavanj o teorijah zarote, zloglasnem čiju, nevrotransmiterjih (ali dopamin lahko skeptike spreobrne v vernike?), homeopatiji, vitalizaciji vode, kreacionizmu, projektu Blue Brain, pri katerem s superračunalniki želijo narediti povratni inženiring možganov, do tega, zakaj je ideja o za človeka ustvarjenem vesolju neumnost, nepogojenosti etičnih vrednot z bogom/bogovi ipd. Več o predavanjih kar 35-ih govorcev si lahko preberete v predstavitvenem pdf-ju o govorcih na Denkfestu.

Cena vstopnice za festival, ki vključuje prigrizke med premori, kosila in vozovnice za lokalni javni prevoz, je do 15. junija 217 evrov (270 švicarskih frankov), potem bo vstop dražji (zaenkrat še ni podatka, koliko). Več o festivalu, možnostih prenočitve ipd. si lahko preberete na http://denkfest.ch/en/.

Mi gremo, greste zraven?

Naslovna slika: dreamis.ch