Polna luna in število rojstev

Polna luna

Mit o polni luni in številu rojstev kroži okoli že dolgo časa. Na polno luno naj bi se število rojstev povečalo in porodnišnice naj bi pokale po šivih.

Razlaga mita o večjem številu rojstev ob polni luni, ki jo največkrat slišimo, je argument, da "luna premika morje, dela oseko in plimo, kako ne bi vplivala še na nas?" Razlago lahko zelo hitro ovržemo. Gravitacijski vpliv matere, ki v svojem naročju drži otroka, je namreč 12-MILIJONKRAT večji od luninega gravitacijskega vpliva na otroka (Kelly et al, 1996).

Ampak tudi če se ne ukvarjamo z računanjem gravitacijskega vpliva, lahko zelo preprosto ugotovimo, ali je mit resničen. Oglejmo si, kaj pravijo podatki.

Od Statističnega urada Republike Slovenije sem prejel informacije o številu rojstev za vsak dan posebej od leta 2005 do vključno leta 2009 (prenesi dokument).

Spodnji graf prikazuje število rojstev meseca junija 2005:

junij-2005
junij-2005

Hitro lahko opazimo, da je bilo junija število rojstev med 35 do 75 na dan. Na polno luno je bilo sicer 59 rojstev, vendar je bilo na šest drugih dni rojenih več otrok, od tega je bilo največ otrok rojenih šest dni pred polno luno, kar 75. Glede na mit bi pričakovali, da bo število rojstev na dan polne lune veliko večje od največjega števila rojstev v mesecu, torej vsaj nekje med 80 in 90, ali celo več kot 100. Samo en mesec je vsekakor premalo, da bi delali kakršnekoli zaključke, zato nadaljujmo.

Oglejmo si graf rojstev leta 2005, kjer primerjamo število rojstev na polno luno in največje število rojstev v istem mesecu (dan v mesecu, ko je bila polna luna, in dan, ko je bilo največ rojstev, sta napisana na vrhu vsakega stolpca).

2005
2005

Takoj lahko opazimo, da razen marca, ko je bilo enako število rojstev na polno luno in dva dneva pred njo, ni niti enega dneva v mesecu, v katerem bi število rojstev na polno luno preseglo dan, ko je bilo največ rojstev v tistem mesecu.

Oglejmo si še povprečno število rojstev za vse dni v letu od 2005 do 2009 in povprečno število rojstev ob dnevih, ko je polna luna:

Povprečno število rojstev
Povprečno število rojstev

Zopet bi pričakovali, da bo povprečno število rojstev na polno luno močno presegalo povprečno število rojstev v določenem letu. Če bi pogledali le leto 2005, bi lahko (pre)hitro prišli do zaključka, da je bilo v povprečju na polno luno rojenih 5 otrok več (kar je še vedno statistično precej majhno odstopanje). Ko pa pregledamo podatke vseh petih let in izračunamo povprečja zanje, pridemo do točno takega podatka, kot bi ga dobili, če bi v vsakem mesecu naključno izbrali en dan (če bi denimo opazovali, koliko rojstev se zgodi na soboto ali vsakega trinajstega v mesecu), ali z drugami besedami, dobimo čisto povprečje.

Povprečno število rojenih med 2005−2009:

  • na dan: 55,37
  • na polno luno: 55,21

Povprečno število rojstev na dan v vseh petih letih je 55,37, medtem ko je na polno luno rojstev povprečno 55,21, kar je pravzaprav ista številka. Razlika med njima je le šum, ki bi se vedno malo spreminjal glede na podatke (ko bi dodajali podatke za nadaljnjih nekaj let, bi bil šum vedno manjši).

Ko torej pogledamo podatke, vidimo, da na polno luno v povprečju ni rojenih nič več otrok kot v drugeh dneh. Če bi učinek obstajal, bi bi bil očiten, tega pa podatki nikakor ne kažejo. Kako torej, da je mit tako razširjen in da o njem govorijo tudi zaposleni v porodnišnicah?

Mit, da je ob polni luni rojenih več otrok, izvira le iz občutkov in osebnih izkušenj. Ko je luna polna, smo bolj pozorni na dogajanje in potem to dogajanje pripišemo polni luni. Če je bilo danes več rojstev kot včeraj in je danes polna luna, je seveda za to kriva polna luna. Problem nastane pri ostalih 27 (ali več) dnevih. Ti dnevi so običajno pozabljeni, saj jim ne pripisujemo nobenih posebnosti − jih ignoriramo. Temu rečemo tudi potrditvena pristranost (zapomnimo si zadetke in pozabimo zgrešitke, ang. confirmation bias).

Naši občutki, izkušnje in na njih temelječa opazovanja niso zanesljivi. Pogledati moramo, kaj pravijo podatki, in šele nato priti do zaključka.

Avtor naslovne slike: windsordi